Dodatna oprema i vodene atrakcije za bazen - kako odabrati?

Ažuriran 5. Avgusta, 2023 blog.d-impex.co.rs Dodatna oprema
Dodatna oprema i vodene atrakcije za bazen za dvorište - kako odabrati?

Kako izabrati pravu dodatnu opremu za vaš bazen i koje su vodene atrakcije najpopularnije saznaćete čitajući naš BLOG, jer to je pravo mesto da se informišete o svemu što ste hteli da saznate na ovu temu, a niste imali koga da pitate.

Za funkcionisanje bazena važna je i dodatna oprema koja se koristi u svrhu održavanja i zaštite bazena od prljanja. Šta to u praksi znači, saznaćete u nastavku teksta.

Dodatnu opremu za bazene, radi lakše preglednosti, podelio sam na sledeći način:

  1. Mehanički dodaci za održavanje bazena
  2. Dodaci za zaštitu bazena od prljanja
  3. Dodatni uređaji koji se koriste za bazen
  4. Vodene atrakcije

Mehanički dodaci za održavanje bazena

Mehanički dodaci za održavanje bazena

Postoji više dodataka koje možete kupiti kao dodatnu opremu za održavanje bazena, a ukoliko ih pravilno odaberete, obezbedićete sebi pomoć pri korišćenju i održavanju bazena.

To se pre svega odnosi na MEHANIČKE dodatke, a to su:

Dodaci za zaštitu bazena od prljanja

Prekrivke za bazen

Prekrivke spadaju u dodatnu opremu, o kojoj se detaljno možete informisati u našem blogu Prekrivke za bazen, koje opcije postoje na tržištu, koje opcije postoje na tržištu, a ovde ćemo spomenuti samo osnovne podatke.

Postoje:

TERMO-PREKRIVKE

Izrađene su od najlonske kabon folije, a postavljaju se tako da plivaju po površini vode bazena, pa na taj način sprečavaju njeno isparavanje, gubljenje toplote i dodir s nečistoćama iz okoline. Namotavaju se ručno na motalicu, koja je obično na točkićima, pa je možete koristiti po potrebi i ukloniti iz neposredne blizine bazena ukoliko predstavlja smetnju za kupanje. Ova prekrivka se ne može koristiti u zimskom periodu.

PREKRIVKE OD ČVRSTIH MATERIJALA

U ponudi su prekrivke koje automatski natkrivaju površinu bazena. Idealne su zbog lakog načina korišćenja. Izrađuju se od plastičnih profila, pa su jake i otporne čak i na sneg i njegovu težinu. Kućni ljubimci mogu bezbedno preći preko njih, bez opasnosti da upadnu u vodu. Liče na veliku roletnu koja se pomoću daljinske kontrole stavlja u pogon. Mogu se koristiti u bilo koje doba dana ili godine, štite bazen od prljanja i olakšavaju čišćenje vode.

KLIZNE KROVNE POKRIVKE

Najpopularnija vrsta pokrivki jesu krovne PVC i ALU pokrivke, koje čini nekoliko segmanata što u luku pokrivaju kompletan bazen, a klize po šinama, te se svi segmenti mogu sklopiti jedan u drugi i odgurati van bazena, te navući po završetku kupanja. Neki modeli, koji imaju veću visinu, dozvoljavaju ulazak u vodu i kupanje čak i kada je bazen natkriven. Vrlo se lako postavljaju, koriste i održavaju, a ujedno predstavljaju potpunu zaštitu od mehaničke prljavštine, vetrova, kiša, opadanja lišća, ulazaka insekata i životinja, ali i od isparavanja vode i gubitka toplote, čime se znatno štedi energija i upotreba hemijskih sredstava. U određenim dimenzijama, ove prekrivke omogućavaju koriščenje bazena i zimi.

Roboti za usisavanje

Dodatnu opremu za bazen čine i uređaji kao što su ROBOTI za usisavanje. Bazen treba redovno čistiti, bar jednom nedeljno, a ako upada prljavština, mehaničko čišćenje treba obavljati i češće. O tome više možete pročitati u Blogu Održavanje bazena – saveti za početnike.

Roboti za usisavanje

Kako biste što više uživali u svom bazenu, preporučujemo vam korišćenje bazenskog robota za čišćenje, koji umnogome olakšava i ubrzava održavanje bazena (usisava umesto vas).

Postoji nekoliko vrsta, od onih jeftinijih i jednostavnijih, do onih skupljih, koji se penju uz zidove bazena i čiste ih. Dno bazena, kao i njegovi zidovi, posle njihove upotrebe budu besprekorno čisti. Robota ubacujete u bazen nakon završetka kupanja, posle dva sata ga vadite, izbacujete nečistoću iz njega i pripremate ga za narednu upotrebu. Veoma je jednostavan za korišćenje i predstavlja jedan od neophodnih proizvoda kada imate bazen.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite robot-usisivač, obezbedite barem kvalitetan mehanički usisivač dna.

Ove dodatke možete uvek naknadno pribaviti, bez potrebe da preduzimate bilo kakve pripremne radnje.

Dodatni uređaji koji se koriste za bazen

Želimo da vam napomenemo na šta treba da obratite pažnju pre nego što se opredelite za određenu dodatnu opremu, jer je u nekim slučajevima neophodna priprema prilikom izgradnje bazena. Uređaji koji se često kupuju i naknadno postavljaju jesu:

Toplotna pumpa

Namenjena je za zagrevanje bazenske vode kako bi se produžila sezona kupanja. Zahteva prostor za postavljanje koji mora biti u neposrednoj blizini mašinske prostorije, kako bi pumpa bila maksimalno efikasna. Takođe, mora se predvideti priključak na struju, s obzirom na to da ovi uređaji troše malo više električne energije od ostalih uređaja. Toplotna pumpa predviđa direktno povezivanje na strujni ormar, nikako preko nekih drugih strujnih potrošača.

Ako nemate mogućnost da odmah ugradite toplotnu pumpu, nije na odmet da „pripremite teren“ za nju, tako da se ona naknadno može dodati na postojeći cevni razvod, u koji je potrebno ugraditi i bajpas toplotne pumpe.

Turbo jet pumpa

Koristi se za plivanje u mestu, jer pruža veliki potisak vode koji je potrebno savladati plivanjem. Ako niste u dvorištu imali mesta za veliki bazen, a volite da plivate, ovo je idealno rešenje za vas!

Može se naknadno dokupiti, a za njen rad potrebno je obezbediti strujni priključak u neposrednoj blizini bazena. Montira se na rub bazenskog korita, a deo pumpe koji vrši potisak uranja se u vodu.

U ponudi su pumpe za plivanje kapaciteta od 20 do 40 m 3 . Turbo Jet pumpa može naknadno da se postavi, ne zahteva posebne pripreme, osim strujnog kabla kako bi se mogla povezati na električnu mrežu.

Pumpa za hidromasažu

Ovaj dodatak se mora planirati odmah pri izgradnji bazena!

U mnoge bazene smo tokom 2023. godine ugradili i hidromasažne pumpe. Pored đakuzi sistema, koji se najviše primenjuje u manjim bazenima i služi za masažu u vodi (pisaćemo detaljno o tome u nekom od narednih blogova ), postalo je popularno da se i u velikim bazenima, u određenom delu, ugrade hidromasažne brizgaljke. Ove brizgaljke pod dejstvom pumpe stvaraju usmereni potisak vode i na taj način masiraju.

Dodatni uređaji koji se koriste za bazen

Postoje i posebne hidromasažne brizgaljke koje imaju mogućnost mešanja vode i vazduha. One stvaraju dodatni užitak praveći mehure u vodi. Ugradnjom ovih brizgaljki u svom bazenu imaćete bisernu kupku.

Napomena

U zavisnosti od vrste i broja hidromasažnih brizgaljki, proračunava se jačina pumpe koja ih pokreće. Ova dodatna pumpa se montira u mašinskoj prostoriji. Mora biti dovoljno jaka kako bi mogla da stvori potisak vode dovoljan za efekat masaže.

Aktiviranje hidromasaže može se vršiti pomoću pneumo-prekidača, koji se aktivira pritiskom čak i kada se nalazite u bazenu. Potrebno je predvideti mesto za njegovu ugradnju i uraditi instalaciju prilikom same izgradnje bazena.

Hidromasaža pogoduje većini populacije, pa je stoga preporučujemo, ali o ovoj opciji mora se razmišljati na vreme. Ukoliko se ne postave cevi i brizgaljke prilikom izgradnje bazena, naknadna ugradnja hidromasažnih brizgaljki neće biti moguća.

Vodene atrakcije

Jedan od najpopularnijih dodataka za bazene jesu vodene atrakcije koje pružaju vizuelni ugođaj i umirujuće zvuke... Uz njih imate osećaj kao da ste negde u prirodi pored reke.

Vodene atrakcije

Slap

Vodena atrakcija poznata i pod nazivom LASTIN REP pruža veoma lep prizor uskog mlaza vode što u širokom luku izlazi iz otvora skulpture izrađene najčešće od inoksa, a po svom obliku podseća na lastin rep. Ovu atrakciju koristimo za postizanje efekta žubora ili šuma vode koja u padu rasprskava vodu na površini bazena, a može se koristiti i za hidromašažu leđnog i vratnog dela tela.

Za ovu lepu vodenu atrakciju potrebno je u mašinskoj prostoriji obezbediti pumpu veće snage, s odgovarajućim strujnim priključkom, te predvideti u bazenskom koritu usisni element koji će povući vodu iz bazena prema pumpi, kao i cev koja dovodi vodu za ovu atrakciju. Strujni priključak takođe treba blagovremeno predvideti, u protivnom prvobitni strujni ormar neće biti dovoljan da primi dodatne uređaje.

Vodopad

Za ovu vodenu atrakciju potreban je dobar plan pejzažnog arhitekte, a u proces izrade neophodno je uključiti i građevinsku operativu. Pri pripremi i izgradnji bazena treba sprovesti cevi za dovod i odvod vode prema pumpi koja će biti zadužena za vodeni tok vodopada. U finalnoj izvedbi veliko zadovoljstvo pruža slivanje toka vode niz stene i kamenje ili njegov pad u bazen s određene visine. Uz dodatno osvetljenje ova vodena atrakcija i noću predstavlja prizor u kom ćete uživati.

Prskalice

Stvaraju efekat fontane, ili, ukoliko je prskalica u vidu jednog jakog mlaza, može da se koristi za hidromasažu određenih gornjih delova tela. Prskalice naročito vole najmlađi i predstavljaju pravi hit kada je zabava mališana u pitanju. Rashlađuju i neposrednu okolinu bazena, tako da stvaraju atmosferu svežine u vrelim letnjim danima. U slučaju ove atrakcije potrebna je dodatna pumpa koja bi je napajala vodom u dovoljnoj količini da ona ne „piški“ već da prska dovoljnim pritiskom. Kao i za slap, prilikom izgradnje bazena neophodno je uraditi pripremu u smislu postavljanja cevi za kružni tok vode, dovoda i odvoda, a za pumpu treba obezbediti strujni priključak.

Za koju god atrakciju da se odlučite, važno je voditi računa o nivou vode u bazenu, jer će ona možda brže isparavati.

Zaključak

U ovom blogu ste mogli da pročitate da postoji više vrsta dodatne opreme, u zavisnosti od njene namene. Postoji dodatna oprema za čišćenje bazena, sprečavanje prljanja bazena, dodatna oprema za npr. dobijanje tople vode u bazenu, za uživanje u vodenim atrakcijama...

Bitno je da razmišljate o svemu ovome na vreme i izvršite određene pripreme (npr. veličina mašinske sobe ili pripremni elementi u bazenskom koritu). Ako se u startu ne postave sve ove atrakcije, neke mogu, a neke ne mogu naknadno da se dodaju. Treba imati u vidu šta uvođenje neke dodatne atrakcije zahteva od pripremnih radova i o tome se konsultovati s izvođačem radova.

Pokušali smo da vam ukažemo na sve činjnice koje mogu, posredno ili neposredno, uticati na vaše odluke pri izgradnji bazena, mesta za uživanje ili neograničenu zabavu, ili pak oaze posle napornog dana.


Povezani članci: