Održavanje bazena - saveti za početnike

Ažuriran 30 Jula, 2023 blog.d-impex.co.rs Održavanje bazena
Održavanje bazena - saveti za početnike

Bilo da ste tek ugradili ili imate bazen već neko vreme informacije koje ćete ovde pročitati će vam biti od velike koristi.

Ovde ću Vas uputiti kako da ispravno održavate vodu u bazenu i šta je važno prilikom izbora hemikalija, a takođe i koje se greške najčešće dogode prilikom nepravilnog tretmana vode u bazenu.

Održavanje bazena nije komplikovano ukoliko se poštuju određena pravila i sledite savete koje ću Vam dati.

Pre svega treba znati da bazen kao i sve drugo: auto, stan ili kuća, zahteva redovnu pažnju i održavanje, a to ste dužni da radite sami odnosno želim da napomenem da to nije obaveza firme koja vam je prodala bazen, niti onoga ko ga je projektovao ili izvodio bilo koje druge radove u vezi vašeg bazena, niti komšije.

Fokus

Održavanje bazena je isključivo vaša obaveza!

Kako bi vam bazen pružio zadovoljstvo i uživanje, potrebno je da se o njemu brinete, kako o samoj vodi tako i o opremi koja služi za rad bazena i dezinfekciju. Redovna kontrola ispravnosti i održavanje omogućiće ispravan rad uređaja i čistu vodu. Ovo nikako ne znači da treba da robujete bazenu, ali svakako ne treba ni da ga zapustite, očekujući da će sve samo od sebe da se održava.

U ovom blogu pričaćemo:

  1. Kako možete vršiti dezinfekciju vode u bazenu
  2. Kako da filtrirate vodu u bazenu
  3. Kako se izvodi čišćenje i priprema bazena pred sezonu
  4. Kako pripremiti bazen pred zimu - zatvaranje sezone
  5. Proizvodi i oprema za čišćenje bazena
  6. Temperatura vode u bazenu

Kako možete vršiti dezinfekciju vode u bazenu

Kako možete vršiti dezinfekciju vode u bazenu

Voda u bazenu mora da bude čista, bezbojna i higijenski besprekorna. Voda iz vodovodne mreže, kojom punimo bazen odgovara ovim higijenskim zahtevima, ali kupači i uticaji okoline u vodu donose nečistoće, gljivice i bakterije koje se u vodi vrlo brzo razmnožavaju, posebno na temperaturi vode između 20-30°C. Upravo zbog toga, svuda vidite preporuku tuširanja pre ulaska u bazen, ali osim toga neophodna je i redovna dezinfekcija vode u bazenu.

Kako možete vršiti dezinfekciju vode u bazenu

Dezinfekcija vode u bazenu se može vršiti:

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću hlora

Vrši se upotrebom kvalitetnih sredstava za dezinfekciju, kada se bakterije i gljivice oksidacijom neutrališu.

Razlikujemo:

Preporučujem da 1-2 puta nedeljno proverite vrednost hlora, uz pomoć testera.

Fokus

Da bi bila omogućena delotvorna dezinfekcija vrednost hlora trebalo bi uvek da se kreće između 0,5 i 1.5 mg/l.

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću UV lampe

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću UV lampe se vrši tako što se UV lampa ugrađuje u sistem za filtriranje.

UV svetlo neutrališe oko 90% bakterija, pa je zato obavezna i dodatna upotreba hlora, ali u malim količinama kako bi se uništilo i preostalih 10% mikroorganizama.

UV svetlo steriliše vodu koja prolazi kroz lampu i na taj način vrši njenu dezinfekciju.

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću elektrolize

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću elektrolize se vrši pomoću uređaja za elektolizu koji se ugrađuje u sistem za filtriranje.

Specifičnost ovog sistema je u tome što se koristi slana voda u bazenu (4-7% rastvor). Iz tog rastvora postupkom elektrolize se u posebnim uređajima (tzv. ćelijama za proces elektrolize) iz slane vode oslobađa slobodni hlor koji dezinfikuje vodu. Poređenja radi morska voda ima oko 8% rastvora soli.

Prednost dezinfekcije vode pomoću elektrolize je u tome, što se process stvaranja hlora i uništavanja bakterija i mikroorganizama dešava u samoj ćeliji koja se nalazi u mašinskoj prostoriji, te se u vodu ne dodaje hlor, a onaj koji se stvara u ćeliji elektrolize bezbedan je za kupače.

Bonus: Pravila za uspešnu dezinfekciju vode u bazenu

Da bi uspešno dezinfikovali vodu u bazenu redovno, jednom nedeljno:

Naveo sam koje postupke treba raditi bar jednom nedeljno da bi voda u bazenu bila čista, bezbojna i higijenski ispravna i samim tim bezbedna za kupanje.

Kako da filtrirate vodu u bazenu

Vodu u bazenu je, u toku sezone kupanja, neophodno svakodnevno filtrirati. Da bi voda bila čista, ona mora u toku dana barem 4 puta da prođe kroz filter.

Postavlja se pitanje, kako ćete izračunati koliko je to sati rada filtracije.

Fokus

Pomnožićete zapreminu vode u svom bazenu sa 4 i broj koji dobijete podeliti sa jačinom vaše pumpe.

Na primer, ako je vaš bazen dimenzija 8 x 4 metra, zapremina vode je 8 x 4 x 1.5 (dubina bazena) = 48m3. Zatim ako pomnožimo zapreminu sa 4, dobićemo: 48 x 4 = 192. Ako je vaša pumpa jačine 12 kubnih metara na sat, podelite 192 sa 12 tj. 192:12 = 16. To znači da sa pumpom ove jačine, za bazen ove dimenzije, filtracija treba da radi 16 sati dnevno.

Kako bi se postigao ovaj režim rada, potrebno je da postavite tajmer koji će pumpu držati u radu po gore navedenim instrukcijama, a povremeno i gasiti pumpu kako se ne bi pregrejala.

Filtriranje vode jeste svakodnevni posao, ali to ne radi vlasnik bazena, već pumpa i filter pomoću tajmera.

Za rad bazena sada se koriste savremeni strujni ormari koji imaju u sklopu sve zaštitne elemente sklopke, osigurače, ali i tajmer za automatsko upravljanje pumpom i uređajima za dezinfekciju: UV lampom, uređajem za elektorlizu ili automatkim dozatorom hlora u zavisnosti od toga kako se vrši dezinfekcija vode u bazenu.

Kada kupite bazen kod nas, postavićemo vam sve uređaje na potreban režim rada i biće objašnjeno kako se oni koriste uz detaljno uputstvo o održavanju vode.

Kako da filtrirate vodu u bazenu

Možda Vam sve ovo deluje komplikovano, ali kada se dosledno primenjuje, voda će vam u svakom trenutku biti besprekorna, a za kratko vreme će vam održavanje postati rutina.

Kako se izvodi čišćenje i priprema bazena pred sezonu

Napomena da je ovo posebna aktivnost koja se izvodi pre početka korišćenja bazena, a može je izvoditi sam vlasnik bazena ili firma koju angažuje da pripremi bazen za sezonu.

S obzirom da se u bazenima tokom zimskog perioda ostavlja voda, neophodno je temeljno čišćenje u prolećnim mesecima.

Ukoliko sami pripremate bazen pred sezonu kupanja evo i detaljnog uputsva kako da to uradite.

Uputstvo za aktiviranje bazena pred sezonu

Ako poštujete instrukcije pažljivo ,korak po korak, priprema bazena za sezonu kupanja neće predstavljati problem.

Kako se izvodi čišćenje i priprema bazena pred sezonu

Kako pripremiti bazen pred zimu – zatvaranje sezone

Kada završite sezonu kupanja u kasnu jesen, potrebno je staviti bazen van funcije i pripremiti ga za zimu.

Ukoliko ovaj proces želite da radite sami evo i detaljnog uputstva.

Važno je imati prave instrukcije kako staviti bazen van funkcije, pa evo ih.

Kako pripremiti bazen pred zimu – zatvaranje sezone

Ukoliko pažljivo postupate, korak po korak, stavljanje bazena van funkcije, neće vam predstavljati nikakav problem.

Proizvodi i oprema za čišćenje bazena

Kako bi smo vam olakšali održavanje bazena podelićemo sa vama neka iskustva naših klijenata.

Proizvodi i oprema za čišćenje bazena

Koristite samo neabrazivna sredstva za čišćenje posebno dizajnirana i odobren za bazene. Normalni industrijski ili kućni proizvodi za čišćenje, na primer: deterdžent u prahu ili tečnost hemikalije za uklanjanje ulja ili masti, nisu odobrene za bazene i ne bi trebalo da se koriste. Oni mogu oštetiti foliju bazena. Preporučujemo POOL LINE sredstvo u spreju koje efikasno uklanja tamnu mrlju koja se povremeno formira na zidovima bazena ili podu a posledica je dugotrajnog prisustva algi ili prljavština u vodi.

Oprema za čIšćenje bazena

Za čišćenje koristite samo meke krpe, četke i sunđere kao što su proizvodi Bayrol. Prašak za ribanje, žičane četke ili čistači pod visokim pritiskom potencijalno može ogrebati ili oštetiti površinu folije, ako je bazensko korito presvučeno folijom. Kod pločica se može koristiti čistač sa viskokim pritiskom, naravno kada je bazen ispražnjen. Prljavštinu je lakše ukloniti, ako joj ne dozvolite da ostavi tamne mrlje u bazenu.

Roboti za čIšćenje bazena

Kako bi vam bazen predstavljao zadovoljstvo i mesto za uživanje preporučujemo vam koriščenje bazenskog Robota Maytronic za čišćenje, koji u mnogome olakšava i ubrzava održavanje bazena.

Postoji nekoliko vrsta, od onih jeftinijih i jednostavnijih do onih skupljih, ali koji se penju uz zidove bazena i čiste ih, kako dno , koje posle njihove upotrebe bude besprekorno čisto, tako i zidovi bazena budu izribani. Kada ubacite robota u bazen nakon završetka kupanja, biće potpuno čist u roku od 2 sata, nakon čega ga izvadite, izbacite nečistoću i pripremite za narednu upotrebu. Veoma je jednostavan za korišćenje i predstavlja jedan od MUST HAVE proizvoda kada imate bazen.

Robot izaberite prema vašim finansijskim mogućnostima, ali znajte da ga svi naši korisnici pre ili kasnije nabave, a kada ga jednom kupite, bazen postaje pravo zadovoljstvo, a ne obaveza i dodatni rad.

Dodaci

Pre ili kasnije nabavite i neophodne dodatke za lakše održavanje vode u bazenu kao što su mrežice za skupljanje nečistoće sa površine, mrežice za dno, četka za skidanje fleka sa dna i zidova, plutajući termometar i tester za vodu.

Kvalitetniji proizvodi duže traju, efikasniji su i manje su podložni kvarovima.

Temperatura vode u bazenu

Svako od nas voli određenu temperaturu vode, neko manje toplu a neko preferira kupanje u toploj vodi, pa evo nekoliko informacija i o tome na šta treba da obratite pažnju kada dogrevate bazensku vodu.

Temperatura vode u bazenu

Maksimalna preporučena temperatura vode u bazenu je:

Ako je temperatura previsoka:

Oprez pri pokrivanju bazena prekrivkama!

Pokrivanje bazena ima značajan uticaj na vodu. Temperatura može brzo da pređe maksimalni dozvoljeni nivo bezbedan za foliju bazena. Štaviše, bez cirkulacije vode u bazenu (ako se isključi pumpa), reaktivnost (ili agresivnost) od hemikalija u vodi raste veoma brzo i takođe mogu dostići vrlo visoke nivoe koji mogu oštetiti foliju bazena.

Kada je bazen pokriven, važno je voditi računa o sledećem:

Upozorenje

Akumulacija toplote u vazduhu i vodi će oštetiti foliju. Nedovoljna cirkulacija vode u bazenu će izazvati ekstremne toplote ispod bazenskog pokrivača i nepopravljivo deformisati bazensku foliju.

Temperatura vazduha može da pređe 60 ˚C, a temperatura vode može da pređe 40 ˚C u najtoplijim delovima dana, pa ovu činjenicu treba imati u vidu naročito u letnjem periodu.

Zaključak

Kada kupite bazen imajte u vidu činjenicu da ćete ga morati i održavati, isto kao što održavate stan, automobil, dvorište ili bilo koju drugu imovinu, tako je i sa bazenom. Moramo napomenuti da prodavac nije u obavezi da vam održava vodu!

Ukoliko niste voljni da sami održavate vodu u bazenu uvek možete angažovati ljude kojima je to profesija.


Povezani članci: