Hemija za bazen i način njihove upotrebe

Ažuriran 30 Jula, 2023 blog.d-impex.co.rs Hemija za bazen
Hemija za bazen I način njihove upotrebe

Ugradili ste bazen, napunite bazen vodom i to vodom iz vašeg gradskog vodovoda, drugim rečima, vodom za piće.

E sada je na red došlo i njegovo održavanje koje podrazumeva i korišćenje određenih hemikalija. Ukoliko ih pravilno dozirate imaćete čistu, bakteriološki i alkalno ispravnu vodu za kupanje.

U ovom blogu pričaćemo:

  1. Koje su hemikalije potrebne za pravilno održavanje vode u bazenu
  2. Kako da očistite bazena pred sezonu
  3. Kojom vodom treba puniti bazen
  4. Kako održavati hemiju bazena ako imate kućne ljubimce
  5. Kako očistite bazen pred zimu

Kako da očistite bazena pred sezonu

Postoje 4 hemikalije koje su potrebne za pravilno održavanje vode u bazenu:

PH vrednost vode

Najvažnije kod održavanja bazena je da se ALKALNOST VODE tj. njena PH vrednost odžava na novu od 7.0 do 7.5 merne skale, što se postiže sredstvom PH – i PH + u zavisnosti od trenutno izmerene vrednosti

Regulacija pH vrednosti, odnosno ispravan opseg pH vrednosti vode u bazenu važan je iz dva razloga:

Hlor

Hlor je druga hemijska komponenta neophodna u vodi koji vrši dezinfekciju vode kako bi bila bakteriološki ispravna za kupanje. Hlor je aktivna i agresivna hemikalija pa sa njom treba oprezno postupati prema uputstvu priloženom na pakovanju.

Dezinfekcija vode u bazenu pomoću hlora vrši se upotrebom kvalitetnih sredstava za dezinfekciju, kada se bakterije i gljivice oksidacijom neutrališu.

Razlikujemo:

Preporučujem da 1-2 puta nedeljno proverite vrednost hlora, uz pomoć testera.

Fokus

Da bi bila omogućena delotvorna dezinfekcija vrednost hlora trebalo bi uvek da se kreće između 0,5 i 1.5 mg/l.

Postoji i uređaj za automatsko merenje i doziranje hlora koji se može i naknadno dodati u postojeći sistem bazenske opreme u mašinskoj prostoriji a koji pomoću pumpe dozira iz kanistera tečni koncentrisani hlor.

Kako da očistite bazena pred sezonu

Algicid

Algicid je sredstvo koje se dodaje vodi radi sprečavanja pojave algi u vodi koje nastaju pri velikim temperaturama u bazenima koji su stalno izloženi sunčevom svetlu ili nakon dužeg ne korišćenja bazena tj. neodržavanja vode u bazenu.

Alge su biljni mikroorganizmi koje se u bazenskoj vodi mogu vrlo brzo razmnožiti. Alge vodi daju zelenkastu boju, a mogu se nastaniti i na zidovima bazena.

Najdelotvornija i najeftinija zaštita je prevencija. Dobro je uvek imati malu količinu sredstva protiv algi u vodi.

Preporučujem jednom nedeljno dodavanje sredstva protiv algi. Količina zavisi od veličine (zapremine) bazena, i upotrebljava se u skladu sa preporukom proizvođača.

Alge se javljaju u dve faze:

Flokulant

Flokulant je sredstvo koje omogućava da voda ostane bistra i čista. Ponekad se u vodi pojave nečistoće koje su veoma sitne pa filter ne može da ih zaustavi jer su sitnije i od granulacije peska u filteru, obično nisu opasne za kupanje, ali dovode do pojave zamućenja vode.

Flokulant je sredstvo koje deluje tako što vezuje čestice za sebe pa ih ukrupni toliko da one padnu na dno bazena ili se zaustave u filteru. Koristi se po potrebi i po uputstvu koje je napisano na flaši ovog sredstva.

Kako da očistite bazena pred sezonu

Napomena da je ovo posebna aktivnost koja se izvodi pre početka korišćenja bazena, a može je izvoditi sam vlasnik bazena ili firma koju angažuje da pripremi bazen za sezonu.

Fokus

S obzirom da se u bazenima tokom zimskog perioda ostavlja voda, neophodno je temeljno čišćenje u prolećnim mesecima.

Kod izbora sredstava za čišćenje morate pre svega paziti na to da ne sadrže supstance koje bi kasnije, kada dospeju u vodu, na bilo koji način uticale na njen kvalitet. Isto tako morate paziti na to da sredstva za čišćenje ne sadrže agresivne materije koje bi mogle da oštete materijale od kojih je bazen izrađen.

Takođe važi da bazen ne treba čistiti na jarkom suncu. Kada se radi o tvrdokornoj nečistoći, bolje je bazen čistiti u više navrata, nego upotrebljavati koncentrate za čišćenje. Na taj način ćete sačuvati bazensku opremu i pobrinuti se za njen siguran rad. Kada se sredstva za čišćenje nađu u vodi u velikim koncentracijama, kao takva će doći i do pumpe i ostalih delova opreme koji su osetljivi, naročito: sonde, dozeri, elektroliza, te može doći do kvara na ovim uređajima.

Pred početak sezone neophodno je uraditi “šok” tretman vode:

Kako da očistite bazena pred sezonu

Nakon toga je potrebno redovno održavati vodu kako bi ona ostala u ispravno bakteriološkom i stabilnom alkalnom stanju.

Ukoliko sami pripremate bazen pred sezonu kupanja evo i detaljnog uputsva kako da to uradite.

Uputstvo za aktiviranje bazena pred sezonu

Prateći ova uputstva, vaš bazen će biti spreman za uživanje u novoj sezoni.

Kojom vodom treba puniti bazen

Na održavanje vode u bazenu, ali i na delotvornost hemikalija utiče i to koju ste vodu koristili za punjenje jer je to i te kako važna činjenica.

Ako se pitate kojom vodom možete napuniti bazen odgovor je samo jedan, vodom iz vašeg gradskog vodovoda, drugim rečima, vodom za piće.

Kojom vodom treba puniti bazen

Ako za punjenje bazena koristite bunarsku vodu, vodite računa da ona sadrži teške metale, kao što su gvožđe, bakar i mangan. Ovi metali mogu izazvati promenu boje folije i oštećenje uređaja za rad bazena. Takođe u oblastima gde u vodi postoji visoka koncentracija kalcijuma (tvrda voda), trebalo bi da koristite hemikalije za smanjenje kreča i kalcijuma, jer takva voda može nepovoljno uticati na površinu folije.

Preporuka je da prvo punjenje bazena bude vodom iz cisterne koja dovozi bakteriološki ispravnu i čistu vodu, vodu za piće.

Svi pokušaji naših klijenata da uštede tako što će puniti bazen bunarskom vodom, rezultirali su dugotrajnim i mukotrpnim postupkom dovođenja vode u ispravno stanje za kupanje, koje je mnogo puta bilo i neuspešno. Hemija protiv bunarske vode često nemože da pobedi sve loše stvari koja ona u sebi sadrži.

Kako održavati hemiju bazena ako imate kućne ljubimce

Na održavanje bazena može da utiče i činjenica da li imate kućne ljubimce u dvorištu.

Kada planirate bazen, a imate kućne ljubimce držite ih podalje od bazena, radoznali su, voda ih privlači, naročito pse. Međutim, ne retko uskoče u vodu, ali ne mogu iz nje da izađu. Ako vlasnici nisu u blizini da im pomognu u tome, može se dogoditi nesretan slučaj. Nije dobro ni to da ljubimci kontaminiraju vodu u kojoj će se kupati i deca, a možda i stariji i osetljiviji ljudi. Uglavnom boravak kućnih ljubimaca u blizini bazena utiče na higijenu vode.

Kako održavati hemiju bazena ako imate kućne ljubimce

Korisni saveti

Pažljivo birajte i dozirajte hemikalije, jer u tu vodu ulazite vi i vaši najbliži.

Kako očistite bazen pred zimu

Kako očistite bazen pred zimu

Kada završite sezonu kupanja u kasnu jesen, potrebno je staviti bazen van funcije i pripremiti ga za zimu.

Uputstvo za pripremu bazena pred zimu – zatvaranje sezone

Važno je imati prave instrukcije kako staviti bazen van funkcije, pa evo ih.

Ukoliko pažljivo postupate, korak po korak, stavljanje bazena van funkcije, neće vam predstavljati nikakav problem.


Povezani članci: