Prekrivke za bazen, koje opcije postoje na tržištu

Ažuriran 29 Jula, 2023 blog.d-impex.co.rs Bazenske prekrivke
Prekrivke za bazen, koje opcije postoje na tržištu

Napravili ste bazen i uživate sa porodicom i prijateljima u novom životnom standardu.

Osim samog bazena i osnovne opreme koju bazen mora da ima da bi funkcionisao (pumpa, filter) postoji i ’dodatna oprema’, koja će vam sigurno uživanje u bazenu podići na viši nivo. To su razne brizgaljke, masažeri, pumpe za plivanje... o njima ću pisati u posebnom blogu, a sada bih želeo da vam skrenem pažnju na jednu stavku dodatne opreme za bazene, koja će vam pomoći u održavanju bazena, jer rečeno je u nekom od predhodnih blogova, da izgradnja bazena osim uživanja donosi i obavezu njegovog održavanja Saveti za odrzavanje bazena

Održavanje bazena čistim, zahtevno je po pitanju vremena koje se utroši na uklanjanje nečistoće, a ponekad to nije ni tako lako obaviti. Bazeni su izloženi visokom uticaju UV zračenja i hemijskim reagensima što dodatno otežava održavanje vode. Ovo su pored izoženosti bazena vremenskim uticajima, najčešći razlozi zbog kojih se veliki broj naših klijenata odlučuje da postavi bazensku prekrivku.

Bazenska prekrivaka pruža vodi odličnu zaštitu od nečistoća koje dolaze iz okoline:

sve ovo u velikoj meri olakšava održavanje bazena, a takođe prekrivke

sprečavaju isparavanje vode i gubitak toplote što je naročito važno u danima u kojima dogrevate bazen.
Fokus

Bazenske prekrivke su važna dodatna oprema koja olakšava održavanje bazena. Pružaju zaštitu od nečistoća, vetra, kiše, insekata i životinja, smanjujući vreme utrošeno na čišćenje bazena. Takođe, sprečavaju isparavanje vode i gubitak toplote.

Postoje tri vrste bazenskih prekrivki:

  1. Meke prekrivke koje su izrađene od polietilena - TERMO-SOLARNE PREKRIVKE
  2. Prekrivke od tvrdog materijala najčešće plastike
  3. Klizne segmentne prekrivke

Namena svake od ovih vrsta je nekad i ista, ali svaka od njih ima i svoje specifičnosti i razloge zbog kojih biste se mogli odlučiti baš za jednu od njih, pa ćemo zato svaku dodatno objasniti.

TERMO-SOLARNE PREKRIVKE ( meke prekrivke )

Termo-solarna prekrivka primer

Postoje jednostavne TERMO-SOLARNE PREKRIVKE za bazen koje su izrađene od najlonske kabon folije. One se lako postavljaju, tako da plivaju po površini vode bazena.

Plivajući po površini vode bazena sprečavaju isparavanje, gubljenje toplote i dodir vode sa nečistoćama iz okoline.

Termo-solarne prekrivke se namotavaju ručno na motalicu koja je obično na točkićima, pa je možete koristiti po potrebi i ukloniti iz neposredne blizine bazena, ukoliko predstavlja smetnju kupačima prilikom korišćenja sadržaja oko bazena.

Prodaju se u rolnama, slično tepisonima, seku se lako i kroje na meru vašeg bazena, a plaćaju se po m2.

Veoma su zastupljene kod nas, kako zbog svoje pristupačne cene tako i zbog činjenice da kada imate Termo-solarnu prekrivku tada:

U letnjim danima, kada su temperature vazduha više, solarni prekrivač podiže temperaturu vode u bazenu i do 4°C.

Takođe, noću sprečava kontakt vode i hladnog vazduha i samim tih sprečava hlađenje vode u bazenu.

Ova vrsta prekrivki se postavlja tako da pluta po površini vode.

Fokus

Lako se postavljaju i uklanjaju, a smanjuju isparavanje vode za više od 90%, gubitak toplotne energije za do 50% i potrošnju hemikalija za do 40%.

Važno upozorenje!

Bazenska folija kod lajnerskih bazena Tipovi bazena ne trpi temperature vode više od 29°C.

Zato se, kada je spoljna temperatura visoka tj. veća od 35°C i kada temperatura vode u bazenu dostigne 29°C, preporučuje sledeće: bazen preko dana ne pokrivati termo prekrivkom; ne treba dogrevati vodu

PREKRIVKE OD ČVRSTIH MATERIJALA

U ponudi su prekrivke koje automatski ili poluautomatski natkrivaju površinu bazena te su idealne zbog svog izuzetno lakog načina korišćenja, a izrađuju se od plastičnih profila i aluminijuma, pa su jake i otporne čak i na težinu snega, a kućni ljubimci mogu bezbedno preći preko njih bez opasnosti da će upasti u vodu.

Razumljivo je da su automatske pokrivke postale izuzetno tražene, pošto predstavljaju rešenje koje u sebi objedinjuje i jednostavnost i efektivnost i odličan izgled. Moguće ih je koristiti za bazene gotovo svih obilika i dimenzija. Veliki broj boja u kojima se izrađuju daje mogućnost da se prekrivka diskretno integriše u okruženje ili da se učini centralnom tačkom okruženja u zavisnosti od izbora boje, koja će npr. u tom slučaju pružiti potpuni kontrast u odnosu na okolinu.

Namotavanje prekrivke je na električni pogon. Po svom izgledu podsećaju na veliku roletnu koja se pomoću daljinskog upravljača stavlja u pogon i natkriva vodu. Ove prekrivke takođe plivaju po vodi te na najbolji način štite vodu.

Najveća prednost automatskih prekrivki leži u tome da mogu da se prilagode bilo kojoj vrsti bazena. Bilo da je potrebno nešto jednostavno ili nešto više sofisticirano, moguće je prilagoditi prekrivka da odgovara željama i zahtevima kupca.

Prekrivke od čvrstih materijala D-impex
I ova vrsta prekrivki koje su od tvrdog materijala predstavljaju odličnu zaštitu vode od:
Fokus

Prekrivke od čvrstih materijala za bazen su automatske ili poluautomatske prekrivke koje natkrivaju površinu bazena. Izrađene su od jakih plastičnih profila i aluminijuma, otporne na težinu snega i bezbedne za kućne ljubimce.

KLIZNE SEGMENTNE PREKRIVKE

su pokretne konstrukcije za pokrivanje bazena. Naćićete ih još i pod nazivom :

Uglavnom ova vrsta prekrivki je najpopularnija vrsta bazenskih prekrivki. Čini je nekoliko ALU segmenata koje u luku pokrivaju kompletan bazen, a klize po šinama te se svi segmenti mogu teleskopski sklopiti jedan u drugi i odgurati van zone bazena, a potom navući po završetku kupanja. Segmenti su providni izrađeni od leksana ili pleksiglasa. Neki modeli koji imaju veću visinu dozvoljavaju ulazak i kupanje čak i kada je bazen natkriven. Vrlo se lako postavljaju, koriste, održavaju, a ujedno predstavljaju potpunu zaštitu od mehaničke prljavštine, vetrova, kiša, opadanja lišća, ulazaka insekata i životinja, ali i od isparavanja vode i gubitka toplote, čime se značajno štedi energija i upotreba hemijskih sredstava.

Ukoliko planirate bazen, a niste u mogućnosti da odmah uradite i bazensku prekrivku, postarajte se da predvidite tehničke uslove i mogućnost za njeno naknadno postavljanje, jer one zahtevaju dodatni prostor a neke vrste čak i priključak na struju.

Montažom prekrivke za bazen smanjićete vreme koje vam je potrebno za održavanje bazena!

Osnovne prednosti ovih pokrivača su:
Klizne segmentne prekrivke Softwell kupole

Ukoliko je ovo tip prekrivki koji Vas interesuje pogledajte celokupno ponudu na Softwell

Postoji više tipova profila koji se koriste za izradu pokretnih konstrukcija, zavisno od veličine prostora koji pokrivaju, ali i namene tog prostora. Raspon najviše utiče na izbor poprečnog preseka profila i samu geometriju konstrukcije. Naša firma može da ponudi 6 različitih modela konstrukcija kod kojih nema razlike u pogledu funkcionalnosti.

Prekrivku izaberite prema vašim finansijskim mogućnostima, ali treba znati da će vam se svaki uloženi dinar isplatiti.


Povezani članci: