10 modernih ideja za bazen u vašem dvorištu

Ažuriran 6. Avgust, 2023 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
10 modernih ideja za bazen u vašem dvorištu
Bazene danas najviše prave mladi bračni parovi, zatim investitori koji ulažu u sadržaj objekata za iznajmljivanje, ali i starija populacija koja bi da bazenom privuče potomke da češće dolaze kod njih, nudeći im na taj način zanimljiv boravak, jer kupanje u bazenu svakome prija, a naročito deca to vole.

O razlozima zbog kojih treba da se ugradi bazen pisali smo detaljnije u Blogu 5 razloga da ugradite bazen u svom dvorištu

Kada ugradite bazen, imaćete potpuno novu dimenziju životnog standarda koji niste imali prilku da doživite na ovaj način, na koji će ga vam bazen pružiti.

Imati bazen ne znači da je tu kraj mogućnostima, sadržaj bazena možete konstantno dopunjavati a evo i nekih predloga.

Ukoliko želite da imate moderan bazen, pre svega predložio bih vam da uložite malo više u ove stvari:

Pustite malo i mašti na volju, uključite u ovaj proces i ukućane koji će rado dati svoje predloge. :)

Ulaganje u ove stvari se uvek isplate i mogu da daju novu dimenziju vašem dvorištu.

Ukoliko želite da skočite na neku konkretnu sekciju:

  1. Uređaji za dezinfekciju vode
  2. Automatsko doziranje hemikalija
  3. Prekrivke za bazen
  4. Automatski robot-čistač bazena
  5. Vodene atrakcije
  6. Pumpe za plivanje u bazenu
  7. Obogatite sadržaj oko bazena
  8. Solarni tuš
  9. Dodaci za zabavu u vodi
  10. Zagrevanje vode

Uređaji za dezinfekciju vode

Uređaji za dezinfekciju vode za bazene

Hlor se u bazenskoj vodi sve manje primenjuje na način da se direktno dodaje u vodu jer to može da smeta kupačima a i prilično je agresivna hemikalija koja može da izazove neke problem sa kožom, peckanje u očima a nije prijatno ni kada se udahne ili proguta voda koja u sebi ima dosta hlora.

Moderan način dezinfekcije vode je ELEKTROLIZA koja stvara hlor u ćeliji, koja se nalazi u mašinskoj prostoriji, pomoću rastvora soli koji joj omogućava da postupkom elektrolize, iz soli NaCL odvoji CL (hlor) koji dezinfikuje vodu. Taj proces dešava se daleko od kupača te je potpuno bezbedan.

U nekim od narednih Blogova prićaču vam i o najnovijim sistemima dezinfekcije vode kao što su Ozonizatori.

Automatsko doziranje hemikalija

Kako bi vam bazen predstavljao mesto za uživanje a ne za dodatni rad, potrebno je da modernizujete opremu koja se koristi za rad bazena u smislu dodavanja uređaja koji vrše dezinfekciju vode ali i automatski mere stanje vode tačnije, njenu PH vrednost i količinu prisutnog hlora. Automatski dozeri smanjuju vreme provedeno na održavanje bazena značajno, s obzirom da konstantno regulišu dve najvažnije komponente i po potrebi nivelišu njihovu vrednosti , vaše je samo da povremeno pratite njihov rad.

Fokus

Automatski dozeri značajno smanjuju vreme potrebno za održavanje bazena jer stalno regulišu ove važne parametre, dok je vaša uloga samo povremeno pratiti njihov rad.

Prekrivke za bazen

Puno smo vam pričali o prekrivkama za bazen a to je upravo bilo iz tog razloga da skrenemo pažnju na važnu činjenicu prilikom održavanja bazena a to je da pre svega, ne dozvolite da vam se on prlja.

To ćete postići prekrivanjem bazena po završetku kupanja, a na taj način sačuvaćete vodu od isparavanja i gubitka dela hemikalija. Takođe je važno obezbediti da se tokom noći temeperatura vode minimalno smanji. Sve što treba da znate o bazenskim prekrivkama naćićete u našem članku Prekrivke za bazen, koje opcije postoje na tržištu

Fokus

Važno je prekriti bazen nakon kupanja kako biste sprečili prljanje, sačuvali vodu od isparavanja i očuvali hemikalije, te minimalno smanjili temperaturu vode tokom noći.

Automatski robot-čistač bazena

Ovde dolazimo do mog Džek Pota kada su bazeni tj.održavanje u pitanju. Toliko je lakše voditi računa o svom bazenu kada imate robota da, kada ga nabavite, postavite pitanje kako sam uopšte mogao do sada bez njega.

Naravno , moguće je ali uz mnogo više truda i izgubljenog vremena. Članovi porodice biće zainteresovani za mehaničko usisavanje bazena i ručno čišćenje samo prvih nekoliko puta a nakon toga ostajete sami vi i bazen, tada nabavite robota i problem usisavanja prebacite na njega. Link na Robote

Vodene atrakcije

Žubor vode je dokazano omiljeni zvuk većini ljudi, pa je i to jedan od razloga zbog čega se možete odlučiti za ugradnju bazena. Razmislite o vodopadu ili slapu koji će vam doneti novi, estetski i vizuelni efekat.

Ukoliko vas je ova sekcija zainteresovala pogledajte više na Vodene atrakcija za vaš bazen

Vodene atrakcije za vas bazen
Vodene atrakcije su moderan način da proširite mogućnosti uživanja u vašem bazenu.

Pumpe za plivanje u bazenu

Moderan način korišćenja bazena je i ugradnja, tačnije dodavanje Džet Pumpe za plivanje u mestu.

Vrlo korisno za sportiste i sve one koji žele da plivaju i ostanu u kodiciji ali i za razne vrste rehabilitacija.

Ovaj dodatak je veoma popularan jer omogućava plivanje čak i u manjim bazenima, a korisnicima služi i za masažu leđa, zato što pušta jak mlaz vode usmeren u jednom pravcu. O mogućnostima zabave u vodi kada je on uključen, možemo pisati beskonačno jer su i opcije takve.

Najvažnije da znate da se ova pumpa može naknadno dodati i ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu.

Obogatite sadržaj oko bazena

Jednako važno je sve što se dešava oko bazena isto kao što su važne stvari koje već koristite za njegov rad. Osmislite i dajte mu novu vizuelnu formu tako što ćete dopuniti sadržaj nekim stvarima koje do sada niste mogli ili niste o njima ni razmišljali kao što su:

Obogatite sadržaj oko bazena, plaza

Solarni tuš

Jedan od preko potrebnih dodataka a i najtraženijih je svakako solarni tuš.

Rekli smo da se u bazensku vodu ulazi tako što se prethodno kratko istuširate, kako bi bilo što manje nečistoća, znoja, kozmetičkih preparata koje bi mogle narušiti alkalne vrednosti a i samu čistoću vode u bazenu.

Nakon završetka kupanja naravno neophodno je da se kupači istuširaju čistom, pijaćom vodom.

Solarni tuš je najbolji, najjednostavniji način da to i ostvarite bez upotrebe električne energije jer vodu zagreva sunčeva energija i toplota spoljne sredine a priključak mu je na obično baštensko crevo.

Dodaci za zabavu u vodi

Obogatite sadržaj unutar bazena na taj način što ćete obezbediti dodatke za zabavu u vodi kao što su :
Dodaci za zabavu u vodi, vaterpolo

Samo je mašta granica ovih ideja i mogućnosti da se zabavite u svom bazenu.

Zagrevanje vode

Kada vam već pruža veliki užitak zašto ne bi ste produžili sezonu kupanja u bazenu tako što ćete zagrevati vodu, naročito u onim danima kada počinje ili se završava sezona kupanja jer voda postaje suviše hladna.

Osim toga, može se bazen koristiti i noću, uz lepu efektnu rasvetu i toplu vodu opcije su beskonačne, jer kada uključite ovu opciju za zagrevanje vode,ništa vam ne može ograničiti ni doba dana ni doba godine, kada ćete biti u bazenu. Dovoljna vam je toplotna pumpa koja će služiti samo za zagrevanje bazenske vode. Ima ljudi koji ne mogu da se kupaju u hladnoj vodi pa razmislite dobro o ovoj opciji koja može naknadno da se doda u postojeći sistem bazenske opreme.

Ponekad nije dovoljno samo imati bazen, nego je potrebno i dobro osmisliti sve oko i u vezi njega, kako bi pružio ljudima koji ga koriste, ono što žele očekuju.

Kako bi kupači mogli uživati u bazenu i njegovim sadržajima neophodno je obezbediti prostor uz bazen koji bi se koristio kao plaža za sunčanje ili boravak onih koji se ne kupaju, a žele da budu u blizini kupača, za ležaljke, peškire, a za roditelje sa malom decom koja su u vodi, mogućnost da ih nadgledaju.

Rezime

Kao što rekoh, razloga da ugradite bazen je puno, naveo sam vam samo one najpopularnije ideje kako možete da ga obogatite, a sigurno je da imate i neke svoje ideje i razloge zbog kojih bi ste se rado izdvojili od ostatka sveta koji sebi ne može da ga priušti.

Povezani članci: