Temperatura vode u bazenu i toplotne pumpe

Ažuriran 23. Avgusta, 2023 blog.d-impex.co.rs Toplotne pumpe
Optimalna temperatura vode u bazenu
Svako od nas voli određenu temperaturu vode za kupanje, neko manje toplu, a neko preferira kupanje isključivo u toploj vodi. Evo nekoliko informacija o tome na šta treba da obratite pažnju kada dogrevate bazensku vodu, i na koji način to možete uraditi. Saznaćete i sledeće:
  1. Zašto je temperatura vode važna
  2. Osnovne informacije o toplotnim pumpama

Zašto je temperatura vode važna

Bazen sa grejanjem

Najčešće je maksimalna preporučena temperatura vode u bazenu:

Proverite kakva je vaša bazenska obloga pre nego što podestite dogrevanje vode!

Ukoliko je temperatura previsoka, javljaju se sledeći problemi:

Neophodan je oprez pri pokrivanju bazena, jer akumulacija toplote u vazduhu može oštetiti foliju bazena a u velikoj meri utiče i na kvalitet vode.

Temperatura može lako da pređe maksimalni dozvoljeni nivo, koji je propisao proizvođač lajnera kako bi se izbegla oštećenja na foliji bazena.

Temperatura vazduha može dostići i 60 ˚C, a temperatura vode može preći i 40 ˚C u najtoplijim delovima dana, pa ovu činjenicu treba imati u vidu, naročito tokom leta.

Držite pumpu češće i duže uključenu, jer bez cirkulacije vode u bazenu reaktivnost (ili agresivnost) hemikalija raste veoma brzo; takođe, visok nivo hemikalija može oštetiti foliju bazena.

Kada je bazen pokriven nekom vrstom pokrivke, važno je voditi računa o sledećem:

Postoji nekoliko načina da zagrejete vodu u bazenu, a jedan od najpopularnijih a i najlakših jeste korišćenjem toplotne pumpe.

Toplotne pumpe

Jedan od najtraženijih dodataka bazenske opreme jeste toplotna pumpa za dogrevanje vode, pa ćemo vas ovom prilikom malo bolje upoznati s njenim mogućnostima. Zagrevanje pomoću toplotnih pumpi jeste jedan od najekonomičnijih načina za zagrevanje prostora. One izvlače toplotu iz okoline, kao što su zemlja, vazduh ili voda, i pretvaraju je u korisnu toplotnu energiju za zagrevanje prostora. To znači da se umesto korišćenja fosilnih goriva, poput plina, nafte ili uglja, koristi obnovljiv izvor energije, što doprinosi smanjenju emisije CO2 u životnu sredinu. Toplotna pumpa je tipa vazduh–voda, što znači da za ulazni energent koristi temperaturu vazduha, koja je u letnjim danima visoka (preko 30 stepeni), te je za dogrevanje vode (na temperaturu od 30 stepeni) dovoljno vrlo malo električne energije. Takođe, neki modeli toplotnih pumpi mogu i da rashlađuju vodu ukoliko postane previše topla.

Bazem sa toplotnom pumpom

Upravo je to razlog što se mnogi naši klijenti odluče da na ovaj način zagrevaju bazensku vodu i tako prošire sezonu kupanja na proleće i jesen. Kada je voda u bazenu topla (npr. 27-28 stepeni), a spoljna temperature nešto niža (npr. 25-26 stepeni ), kupanje prija, a izlazak iz vode nije neprijatan.

Toplotne pumpe se biraju spram veličine bazena, tačnije prema količini vode koju treba da zagreju, tako da je nesvrsishodno stavljati toplotnu pumpu male snage da biste trošili manje struje – ona neće moći da postigne željenu temperaturu budući da joj kapacitet nije proporcionalan zapremni bazena!

Najčešće su bazenske toplotne pumpe snage 3–5 kw, a njihova potrošnja električne energije kreće se u proseku 1–2 Kw (za posebno velike bazene ovi podaci, naravno, nisu verodostojni).

Obično ne zahtevaju posebnu pripremu u toku izgradnje bazena, ali se mora voditi računa o priključku na električnu mrežu i prostoru za njeno postavljanje. Položaj toplotne pumpe mora biti izvan mašinske prostorije u kojoj se nalazi bazenska oprema, ali svakako u njenoj neposrednoj blizini, radi efekasnosti, odnosno smanjenja toplotnih gubitaka do kojih dolazi u slučaju cevi većih dužina koje povezuju toplotnu pumpu s bazenskom cirkulacionom pumpom.

Svakako se prethodno konsultujte sa izvođačem radova, kako bi vam mogao preporučiti toplotnu pumpu srazmernu veličini vašeg bazena, ali i pravi polažaj za njeno postavljanje.

Zagrevanjem vode znatno ćete poboljšati kvalitet i efikasnost bazena.
Fokus

Toplotna pumpa produžuje sezonu kupanja, pružajući ugodno toplu vodu čak i kad su spoljne temperature niže, a za optimalan izbor pumpa treba prilagoditi veličini bazena i električnom priključku.

A sada znate i na šta da obratite pažnju i kako da zagrevate vaš bazen kao profesionalci, vidimo se u narednom blogu ćao...


Povezani članci: