Važnost pravilnog izbora lokacije za bazen

Ažuriran 18 April, 2024 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
Važnost pravilnog izbora lokacije za bazen
Izgradnja bazena je važna i velika odluka, ali ujedno i projekat koji se radi uglavnom jednom u životu. Izbor lokacije utiče i na cenu izgradnje bezena. Zato svaka faza u tom projektu mora biti dobro osmišljena i pažljivo planirana, kako bi se na kraju dobio rezultat koji ispunjava vasa očekivanja. Izbor lokacije za bazen može biti od ključnog značaja koliko će vam bazen pružiti uživanja ili patnje i dodatnih obaveza i troškova. Evo i nekih praktičnih saveta u vezi toga.

Pre svega, ukoliko imate mogućnosti za to, birajte sunčanije delove vašeg dvorišta, kako bi se voda mogla ugrejati tokom dana i kako bi se tokom kupanja moglo boraviti u vodi i suncu istovremeno, a nakon kupanja, ko želi može birati hlad.

Takođe za položaj bazena izaberite deo dvorišta u kojem nema listopadnog drveća, jer će vam opadanje lišća stvarati muke u održavanju vode čistom. Uglavnom u neposrednoj blizini bazena ne treba da bude biljaka koje mogu uzrokovati njegovo prljanje.

Prilikom izbora lokacije bazena treba voditi računa o dimenzijama bazena, tako da nesmetano može da se smesti u deo dvorišta, na takav način da ostane dovoljno prostora da se oko njega prolazi, da se bazenu može prići mehanizacijom prilikom njegove izgradnje, da određeni broj ljudi može boraviti i pored bazena.

Takođe treba da odredite i prostor odnosno mesto za mašinsku kućicu ili šaht. Ovo je veoma važno jer je mašinska prostorija sastavni deo svakog bazena. Razmislite o tome da bazen pozicionirate u blizini neke vaše postojeće prostorije (šupe, garaže ili podruma ) u koju bi se smestila oprema za rad i održavanje bazena. Blizina infrastrukture, struje, vode, kanalizacije pa ponekad i kućnog sistema grejanja može vam prilično olakšati korišćenje, održavanje ali i utrošak energenata.

Kako bi kupači mogli uživati u bazenu i njegovim sadržajima, neophodno je obezbediti prostor uz bazen koji bi se koristio kao plaža za boravak onih koji se ne kupaju, a žele da budu u blizini bazena. Takođe oko bazena treba da obezbedite prostor za ležaljke, peskier, odnosno, da osmislite gde će boraviti roditelji koji nadziru malu decu koja su u vodi. Preporučujemo da se u blizini bazena obezbedi i prostor za presvlačenje, tuširanje ili toalet ukoliko vam prostor i finansije to dozvoljavaju.

Značaj održavanja dvorišnog bazena za kuću
Da rezimiramo, za pravilan izbor lokacije budućeg bazena važno je uzeti u obzir sledeće faktore:
Detaljno uputstvo za aktiviranje bazena pred sezonu, korak po korak
Ukoliko sve ove faktore pažljivo uzmete u razmatranje, siguran sam da će lokacija koju izaberete na ovaj način, omogućiti da vaš bazen bude pravilno pozicioniran, te da će vam u toku korišćenja pružiti pravo zadovoljstvo i uživanje.
Fokus

Pažljivim razmatranjem faktora poput izloženosti suncu, blizine infrastrukture i udobnosti korisnika, odabir pravilne lokacije za vaš bazen osigurava ne samo optimalno pozicioniranje već i garantuje prijatan i zadovoljavajući doživljaj za sve.


Povezani članci: