Korak po korak: Vodič za pravilnu pripremu terena pre postavljanja bazena

Ažuriran 28. Marta, 2024 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
Korak po korak: Vodič za pravilnu pripremu terena pre postavljanja bazena
Prva faza u projektu izgradnje bazena nakon planiranja, jeste svakako priprema terena.

Pre svega treba omogućiti mehanizaciji da može nesmetano ući u dvorište, građevinskoj operativi obezbediti manipulativni prostor, ali i mesto za smeštaj građevinskog materijala i opreme.

Računajte na to da prvo idu grubi i prljavi građevinski radovi, tako da je moj savet da iz dvorišta uklonite sve ono što bi moglo predstavljati smetnju izvođačima radova, ali i sve ono što bi se moglo oštetiti prilikom rada na izgradnji bazena.

Kako biste za oko mesec dana mogli da uživate u Vašem novom bazenu u ovom članku pričamo o:

  1. Pripremni radovi
  2. Proces izgradnje

Pripremni radovi

Pripremni radovi za bazen
Pripremni radovi obuhvataju: Veoma važna stvar kako vaš bazen ne bi ostao „u rupi“ tj. niži od terena dvorišta ili pak da isuviše „viri“.

Nakon ovih pripremnih radova vi ste spremni za ulazak mehanizacije.

Proces izgradnje

Sledi iskop rupe za bazen ( uvek se kopa nešto veća rupa od dimenzije samog bazena kako bi se zidovima moglo prići sa zadnje strane, radi ugradnje i povezivanja priključaka ) i priprema za betoniranje donje temeljne ploče, koja se armira i izrađuje tako da je nešto veća od neto dimenzije bazena koju ste ranije odredili. Uverite se pre početka kopanja rupe, da se na mestu iskopa ne nalazi neka podzemna instalacija.

Napomena: betonska ploča mora da se suši 21 dan, koliko je potrebno da beton potpuno sazri odnosno dosegne svoju maksimalnu čvrstinu.
Proces izgradnje bazena i cena izgradnje bazena

Sledeći korak je izrada zidova bazena koji se takođe armiraju kako bi mogli da izdrže pritisak vode, koji je više desetina tona, tako da se ova faza mora izvesti stručno, bez štednje na materijalu i bilo kakve improvizacije. Svaka greška na ovom nivou skupo će vas koštati.

Svi pripremni i prvi građevinski radovi traju oko 30- tak dana, nakon čega ste spremni za sledeći korak, a to je izrada samog korita bazena, postavljanje instalacije za bazen i pripremu mašinske prostorije.

Računajte na to da će i ova faza isto trajati nekih 20 do 30 dana. Posle toga ste spremni za naredni korak, u kojem će se iskoristiti iskopana zemlja za zatrpavanje preostale rupe oko bazena i nivelaciju plaže i prostora oko bazena.

Naredne korake koji su vezani za samu izradu bazena, njegovog oblika, postavljanje obloge na zidove k,ao i montažu bazenske opreme, objasnićemo u narednom blogu, ovde se završavaju pripremni radovi i prvi oni najgrublji i najprljaviji građevinski radovi, nakon čega sve postaje mnogo lakše i lepše a bazen počinje da dobija konačnu formu. Držite se ovih instrukcija i neće biti nikakvih problema prilokom izrade bazena.


Povezani članci: