Ključni pojmovi koje svaki vlasnik bazena treba da zna

Ažuriran 17 Aprila, 2024 blog.d-impex.co.rs Održavanje bazena
Ključni pojmovi koje svaki vlasnik bazena treba da zna
Ovaj blog se bavi razumevanje osnovnih termina u bazenskoj industriji za nove korisnike. Kako bi ste mogli uspešno shvatiti sve informacije koje se nude u vezi planiranja, izgradnje ili održavanja bezena, neophodno je da znate sve specifične pojmove koji su vezani za ovu tematiku.

Pričaćemo o:

  1. Iskop rupe za bazen
  2. Betonska temeljna ploča
  3. Iso blokovi
  4. Plaža I bazensko okruženje
  5. Lajner folija
  6. Rubni kamen
  7. Filter
  8. 6 - stepeni ventil
  9. Bazenska pumpa
  10. Skimer
  11. Brizgaljka
  12. Usisni elementi
  13. Podni slivnik
  14. Hidromasaža
  15. Lastin rep ( slap )
  16. Termoprekrivka
  17. Klizna krovna prekrivka
  18. Elektroliza
  19. Ph vrednost
  20. Regulator ph vrednosti
  21. Nivo hlora
  22. Alge
  23. Automatski dozator hlora
  24. Tester za vodu

Iskop rupe za bazen

pojmovi-koje-svaki-vlasnik-bazena-treba-da-zna
Podrazumeva ulazak građevinske mehanizacije u vaše dvorište, bagera i kamiona koji će iskopati rupu u zemlji, a zemlju ukloniti iz dvorišta ili je negde deponovati, za eventualno kasnije korišćenje, po završetku građevinskih radova.

Betonska temeljna ploča

Treba znati da se za svaku vrstu bazena mora napraviti temeljna ploča od armiranog betona debljine 20-30 cm, koja preuzima težinu bazena i vode, a omogućava da se na njoj zidaju zidovi i postavlja bazenska konstrukcija.

Iso blokovi

To su blokovi za zidanje bazenskih zidova koji su izrađeni od stiropora, tvrdog i veoma otpornog, a ujedno i dovoljno elastičnog, tako da predstavljaju revoluciju u izgradnji bazena. S obzirom da su lagani za dopremanje, jednostavno se postavljaju i oblikuju, vrlo su zastupljeni prilikom izbora materijala za izradu bazena.

Plaža i bazensko okruženje

Pojas koji se nalazi neposredno uz bazen zovemo plažom, mesto gde oni koji se ne kupaju mogu da borave, sunčaju se i razgovaraju sa kupačima.

Lajner folija

sta je lajner folija za bazen

Obloga bazena koja u sastavu ima plastiku i gumu, a može se naći u raznim bojama i dezenima. Najpopularnija je vrsta obloge kojom se obložu zidovi bazena, bez obzira da li su oni betonski, limeni ili izrađeni od ISO blokova. Postoje gotove fabričke forme i dimenzije, kao i deblja folija koja se kroji i vari na licu mesta po obliku bazena.

Rubni kamen

Posebno izrađene kamene ploče koje se postavljaju na rub bazena, kao završna kapa ivicama zidova. One bazenu daju posebnu draž, prateći njegov oblik i formu, a predstavljaju i fizičku granicu između plaže i bazenske vode, uokviruju bazen i ublažavaju oštrinu ivice zidova.

Filter

Plastična posuda sa ispunom od peska različite granulacije, u obliku bureta, kroz koju prolazi bazenska voda, a služi tome da se ona isfiltrira od mehaničke prljavštine, kako one krupnije tako i sitnije koja dospeva u bazensku vodu pod spoljnim uticajima: vetra, kiše i sl.

6 - stepeni ventil

Na filtracionom buretu postoji ventil sa ručicom koja ima 6 položaja, ZATVORENO, ZIMSKI POLOŽAJ, PRANJE FILTERA, ISPIRANJE, BAJPAS I IZBACIVANJE OTPADA. U zavisnosti od potrebe koristimo položaje 6. stepenog ventila za obavljanje jedne od tih funkcija, onako kako i kada je propisano u uputstvu za održavanje vode u bazenu.

Bazenska pumpa

Sta je bazenska pumpai cemu sluzi

Pumpa koja radi na električni pogon, a kojom upravlja tajmer ili se uključuje direktno, služi za cirkulaciju vode u bazenu, svojom snagom uvlači vodu iz bazena putem cevi u mašinsku prostoriju, a pritiskom obezbeđuje da voda prođe kroz filter i uređaje za dezinfekciju i vrati se u bazen nakon tog procesa.

Skimer

Plastični element u vrhu korita bazena u koji ulazi voda, a čiji poklopac se nalazi na površini plaže kako bi bio dostupan za čišćenje. Poseduje mehanički filter u vidu mrežice za zaustavljanje lišća i krupnije prljavštine, prvi je usisni deo kroz koji prolazi voda prilikom cirkulacije iz bazena prema pumpi i filteru.

Brizgaljka

Najčešće se postavlja više ovih elemenata u korito bazena tačnije u zid nasuprot skimeru. Brizgaljke ubacuju vodu u bazen, a povezane su sa bezenskom pumpom i filterom. Iz njih dolazi prečišćena voda i pomoću brizgaljki se ona vraća u cirkulacioni proces.

Usisni elementi

Poput brizgaljki ovi elementi se ugrađuju u zid bazena i pomoću kojih pumpa uvlači vodu iz bazena prema filteru. Najčešće se koriste kako bi se obezbedio dovoljan dotok vode u pumpe kao što su hidromasažna ili pumpa za slap.

Podni slivnik

Podni slivnik bezena

Postavlja se u donju ploču bazena kako bi se ponekad mogla kompletna voda ispustiti za potrebe servisiranja i rekonstrukcije, ali i ukoliko se voda zapusti ili toliko isprlja da ju je nemoguće koristiti za kupanje.

Hidromasaža

Sistem cirkulacije vode u bazenu pomoću posebne pumpe i hidromasažnih brizgaljki koje omugućavaju terapiju vodom. Voda izlazi iz ovih brizgaljki pod većim pritiskom, kako bi se tretirali-masirali određeni delovi tela .

Lastin rep ( slap )

Skulptura izrađena najčešće od Inoxa ili Betona, oblikom podseća na lastin rep iz kojeg izlazi voda u širokom mlazu poput vodopada, svrstava se u kategoriju Vodenih Atrakcija, stoji na samom rubu bazena a može da se koristi i za masažu leđa kada voda koja pada sa određene visine blagotvorno deluje na stanje ramenog dela, vrata i leđnog pojasa.

Termoprekrivka

Najlonski pokrivač za bazen za zaštitu bazena od mehaničkih nečistoća. Postavlja se tako da pliva po površini vode a svojim važdušnim okcima formira sferne prizme koje zagrevaju površinu vode, te se zbog toga ovaj tip prekrivke naziva TERMO prekrivka. Koristi se samo u toku sezone kupanja, a naročiti preporučujemo sa se prekriva bazen tokom noći.

Klizna krovna prekrivka

Klizna krovna prekrivka za bazen

Pokrivka za bazen izrađena od čvrstih materijala, aluminijuma leksana ili pleksiglasa, u segmentima, čiji broj zavisi od veličine bazena, a koji klize po šinama i uklapaju se jedan u drugi, tako da se kompletna prekrivka može sklopiti ispod jednog najvišeg segmanta i skloniti neposredno izvan zone bazena. Navlači se lako i pruža dobru zaštitu bazenu.

Elektroliza

Uređaj za dezinfekciju bazenske vode koji koristi proces elektrolize za odvajanje hlora iz soli ( NaCL ) uz pomoć ćelije koja se sastoji od katode i anode. Prolaskom slane vode kroz ovu ćeliju, metodom elektrolize odvaja se hlor koji trenutno dezinfikuje vodu.

PH vrednost

Alkalnost vode odnosno njena PH vrednosti veoma je važna za kupače, ali i opremu koja se koristi u procesu cirkulacije i dezinfekcije vode. Ispravna PH vrednost predstavlja osnovu za dalje održavanje bazena. Koristimo sredstav PH minus i PH plus za održavanje nivoa PH između 7.0-7.5 merne skale.

Regulator ph vrednosti

Uređaj za automatsko merenje PH vrednosti (alkalnosti) bazenske vode i doziranje sredstva za njenu regulaciju u skladu sa izmerenim vrednostima. S obzirom da je voda baznog karaktera, dodavanjem određene kiseline, PH vrednost vode treba da bude u opsegu 7.0 - 7.5 merne skale, kako bi bila bezbedna za kupanje.

Nivo hlora

Nivo hlora u bazenu

Hlor je hemikalija koja se koristi za dezinfekciju vode u bazenu. Veoma je efikasna, ali i opasna, pa preporučujemo da se sa njom vrlo pažljivo rukuje. Hlor omugućava da voda bude bakteriološki ispravna za kupanje, a ukoliko je stalno prisutan u vodi, u preporučenim količinama, sprečiće stvaranje mikroorganizama.

Alge

To su prirodni mikroorganizmi koji se stvaraju u vodi pod uticajem UV zraka, toplote, ali i prljavštine, a najčešće u nedostatku hlora. Spadaju u biljke, prvobitno su prozirne i ljigave, a kasnijim razvojem postaju zelenkaste. Uništavaju se dodavanjem sredstva ALGICID . Nisu opasne po kupače, ali njihova pojava svakako nije prijatna i što duže postoje uvodi teže ih se rešiti.

Automatski dozator hlora

Postoje mehanički i automatski dozatori hlora. Poput regulatora PH vrednosti, automatski uređaj koristi sondu za merenje nivoa hlora u bazenskoj vodi, te se dodavanjem tečnog hlora iz kanistera održava koncentracija ove hemikalije u granicama između 1.0 - 1.5 merne skale. Mehanički dozator koristi sporo otapajuće tablete hlora, ali se nivo vrednosti njegove prisutnosti u vodi povremeno mora ručno izmeriti testerom.

Tester za vodu

Uzimanjem uzorka vode iz bazena, pomoću testera, merimo stanje vrednosti Hlora i PH, odnosno Alkalnosti vode za kupanje, kako bi smo mogli pravilno dozirati hemikalije. Mogu se naći analogni i digitalni testeri, ali su svakako neophodni u svrhu održavanja vode u bazenu u ispravnom bakteriološkom i alkanom stanju.


Povezani članci: