Koje je procedure neophodno poštovati prilikom izgradnje bazena

Ažuriran 18 Marta, 2024 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
Najpopularniji bazeni u 2023. godini
Nekoliko važnih faktora treba uzeti u obzir kada dođete do izbora bazena, pokušaćemo da vam ukažemo na sve činjnice koje mogu posredno i neposredno da utiču na vašu odluku kako bi ste mogli doći do pravog rešenja za bazen u vašem dvorištu.
  1. Da li je potrebna dozvola za izgradnju bazena
  2. Detalji o pravilima i procedurama

Da li je potrebna dozvola za izgradnju bazena

Da li je potrebna dozvola za izgradnju bazena
Većina tipova trajnih bazena koje možete napraviti u dvoruštu spada u kategoriju takozvanih montažno - demontažnih objekata za koje nije potrebna dozvola za gradnju, osim betonskih koji se izrađuju kao trajni objekat koji se ne može demontirati te je za njega potrebno ishodovati građevinsku dozvolu.

Uglavnom se ova dozvola traži u okviru dozvole za gradnju kuće ili nekog drugog objekta a ukoliko se bazen gradi naknadno, samo je potrebno je voditi računa o stepenu izgrađenosti vaše parcele. Za ovaj korak savetujemo da se konsultujete sa arhitektom koji će vas moći uputiti u proceduru i obezbediti neophodnu dokumentaciju koju je potrebno priložiti.

Po zakonu o planiranju i izgradnji ČLAN 2. za vrtne bazene do 25m2 i dubine od 1,2m nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu a za ostale jeste (u susednim zemljama je do 100m2 dozvoljena gradnja bez dozvole a dubina nije određena zakonskom regulativom).Nadamo se da će se ubrzo i kod nas promeniti ova regulativa.

Iz našeg ličnog iskustva, do sada je retko ko od naših klijenata tražio ili vadio dozvolu za izgradnju bilo koje vrste bazena a još manje snosio bilo kakve konsekvence zbog toga.

Detalji o pravilima i procedurama

Ukoliko ste se odlučili da u vašem dvorištu napravite bazen, preporučujemo da napravite plan i projekat koji će izvođače radova uputiti u sve faze radova, od pripreme terena do izgradnje bazena i mašinske prostorije. Neophodno je zatim proveriti kakve su mogućnosti za priključak bazenske opreme na struju, grejanje, kanalizaciju i vodovod kako bi se obezbedili svi potrebni tehnički uslovi za izradu bazena.

Poštujte suverenitet svoga dvorišta ali nemojte ugrožavati ni na koji način komšije do vas, svako treba da ima svoju privatnost a i u tehničkom smislu bazen treba da je odmaknut od susedne parcele barem 1 met.

Idealno je ako ga smestite u neki mirniji kutak dvorišta, koji je tokom dana većinu vremena izložen sunčevim zracima, dovoljno udaljen od listopadnog drveća koje zna da napravi dosta problema bazenskoj vodi, a istovremeno ne i predaleko za dovođenje gore navedenih tehničkih priključaka. Evo i osnovnih pravila prilikom izrade idejnog rešenja bazena.

Tehničkom dokumentacijom se obezbeđuje da objekat u celini, odnosno u svakom posebnom delu bude pogodan za predviđenu upotrebu, kao i da u ekonomski prihvatljivom vremenu upotrebe objekat ispuni sledeće osnovne zahteve:
Izgradnja bazena zakon
Fokus

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila i načela prilikom izgradnje bazena, siguran sam da će se on na sve načine u potpunosti uklopiti i u ambijent i funkcionalno zadovoljiti sve potrebne standarde.


Povezani članci: