Kada je pravo vreme za planiranje izgradnje bazena

Ažuriran 19 Marta, 2024 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
Kada je pravo vreme za planiranje izgradnje bazena
Ukoliko planirate izgradnju bazena već ste napravili veliki korak, a dobro osmišljenim planom sve želje mogu se pretvoriti u stvarnost. U prethodnih par godina cene bazena postale su pristupačnije, te je sve veći broj onih koji žele da ga sebi priušte. Sada je odlična prilika da to i učinite s obzirom na činjenicu da postoje bazeni za dvorište koji se brzo i lako ugrađuju, tako da možete imati gotov bazen za nepunih mesec dana bilo da je u pitanju mali ili veliki bazen.
  1. Opšte informacije
  2. Faze izgradnje

Opšte informacije

Kada početi sa planiranjem izgradnje bazena

Bilo da želite bazen već za ovu sezonu kupanja ili pak onu narednu, nemojte donositi brzoplete odluke, na prečac ili ulaziti u taj projekat sa neproverenim i delimičnim informacijama.

Pre nego što se odlučite za izgradnju bazena u svom dvorištu, uzmite u obzir da proces izrade zahteva ulazak građevinske operative u dvorište kako bi se iskopala rupa, uklonila zemlja, izvršili radovi betoniranja bazenske ploče i zidova ili ako je u pitanju betonski bazen, betoniranje bazena u celosti. Takođe trebaće napraviti mašinsku prostoriju u koju ćete smestiti uređaje, opremu i sva sredstva potrebna za rad bazena. Zato na vreme krenite da osmišljavate svaki korak koji vodi do konačnog cilja a to je uživanje u sopstvenom bazenu.

U zavisnosti od vrste bazena za koji ste se opredelili, izrada bazena traje minimum mesec dana, a za komplikovanije tipove oko dva do tri meseca, te je najbolje vreme za planiranje jesen, kada polako prestaje tekuća sezona kupanja i bazenske firme postaju dostupnije a takođe i izvođači građevinskih radova.

Tako ćete blagovremeno stvoriti uslove da vam bazen bude potpuno spreman za narednu sezonu.

Prilikom izbora bazena treba voditi računa o dimenzijama bazena, tako da nesmetano može da se smesti u dvorište na način da ostane dovoljno prostora da se oko njega prolazi, da se bazenu može prići mehanizacijiom prilikom njegove izgradnje, da određeni broj ljudi može boraviti pored bazena kao i odrediti prostor ili mesto za mašinsku kućicu - šaht. Pošto je ovo veoma važno, razmišljate o tome da bazen pozicionirate u blizini neke vaše postojeće prostorije (šupe, garaže ili podruma) u koju bi se mogla smestiti oprema za održavanje bazena.

Kako bi kupači mogli uživati u bazenu i njegovim sadržajima neophodno je obezbediti prostor uz bazen koji bi se koristio kao plaza kao i za boravak onih koji se ne kupaju, a žele da budu u blizini bazena.

Izgradnja bazena odvija se u nekoliko faza

Faze izgradnje bazena

Bazen će vam doneti mnogo lepih trenutaka, novu dimenziju druženja sa prijateljima, rodbinom, smanjenje stresa, relaksaciju, mogućnost za vodene aktivnosti i vežbanje, ali treba da bude i ukras dvorišta. Bazen će vam obezbediti opuštanje i osveženje pre ili nakon radnog dana, zabavni vikendi doneće bolji kvalitet života.

Svako vreme za planiranje bazena je u stvari dobro vreme, to je projekat koji se jednom radi i treba da traje i služi bar za par generacija, zato je bolje pažlivo planirati tako, da kada krenete u izvođenje radova, ovaj projekat predstavlja uživanje u svakoj fazi njegove realizacije.

Fokus

Planiranje i sklapanje ugovora za izgradnju bazena treba da započnete najkasnije par meseci pre sezone u kojoj želite da ga koristite. Ukoliko započnete ovu proceduru u Junu ili Julu teško da ćete stići da se kupate u svom novom bazenu iste sezone. Iz tog razloga odvojte dovaljno vremena u napred i uživajte u procesu.


Povezani članci: