Kako izbeći uobičajene greške prilikom izbora dimenzije bazena za dvorište

Ažuriran 2. April, 2024 blog.d-impex.co.rs Izgradnja bazena
Kako izbećI uobičajene greške prilikom izbora dimenzije bazena za dvorište

Izgradnja bazena je važna i velika odluka, ali ujedno i projekat koji se radi uglavnom jednom u životu. Cena izgradnje bazena takođe utiče od izbora dimenzije. Zato svaka faza u tom projektu mora biti dobro osmišljena i pažljivo planirana, kako bi se na kraju dobio rezultat koji ispunjava vaša očekivanja. Određivanje dimenzije bazena može biti od ključnog značaja, koliko će vam bazen pružiti uživanja ili muke i dodatnih obaveza.

Evo i nekih praktičnih saveta u vezi određivanja dimenzija budućeg bazena.

Prilikom izbora lokacije bazena treba voditi računa o dimenzijama bazena, tako da nesmetano može da se smesti u željeni deo dvorišta, na takav način da ostane dovoljno prostora da se oko njega prolazi, da se bazenu može prići mehanizacijom prilikom njegove izgradnje, da određeni broj ljudi može boraviti i pored bazena. Takođe treba da odredite i prostor odnosno mesto za mašinsku kućicu ili šaht. Ovo je veoma važno jer je mašinska prostorija sastavni deo svakog bazena a zauzima prostor od 5m2. Razmislite o tome da bazen pozicionirate u blizini neke vaše postojeće prostorije (šupe, garaže ili podruma ) u koju bi se smestila oprema za rad i održavanje bazena. Blizina infrastrukture, struje, vode, kanalizacije pa ponekad i kućnog sistema grejanja, može vam prilično olakšati korišćenje, održavanje ali i utrošak energenata.

Kako bi kupači mogli uživati u bazenu i njegovim sadržajima, neophodno je obezbediti prostor uz bazen koji bi se koristio kao plaža za boravak onih koji se ne kupaju, a žele da budu u blizini bazena. Takođe oko bazena treba da obezbedite prostor za ležaljke, peškire, odnosno da osmislitena primer, gde će boraviti roditelji koji nadziru malu decu koja su u vodi. Preporučujemo da se u blizini bazena obezbedi i prostor za presvlačenje, tuširanje ili toalet ukoliko vam prostor i finansije to dozvoljavaju.

Međutim nije dovoljno imati bilo kakav bazen, nego je potrebno i dobro osmisliti sve oko i u vezi njega, kako bi pružio ljudima koji ga koriste, ono što oni zapravo žele i očekuju. Bazeni se sada manje prave samo za plivanje, pre svega oni velikih dimenzija, a više za zabavu i opuštanje, hidro- masažu ili mini Spa doživljaj, koji se mogu smestiti i u bazen manjih dimenzija npr. 8 x 4m, u 7 x 3,5m ili čak i manje.

Značaj održavanja dvorišnog bazena za kuću
Da rezimiramo, za pravilan izbor dimenzija budućeg bazena važno je uzeti u obzir sledeće faktore:
Detaljno uputstvo za aktiviranje bazena pred sezonu, korak po korak
Ukoliko sve ove faktore pažljivo uzmete u razmatranje, siguran sam da će dimenzija koju izaberete na ovaj način, omogućiti da vaš bazen bude pravilno pozicioniran, te da će vam u toku korišćenja pružiti pravo zadovoljstvo i uživanje.

Ukoliko na ovaj način budete odlučivali o dimenziji vašeg bazena sigurno nećete pogrešiti.

Fokus

Pravilan izbor dimenzija bazena za dvorište ključan je za optimalno pozicioniranje i maksimalno zadovoljstvo korisnika tokom njegove upotrebe.


Povezani članci: